Καθαρισμός δοντιών PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Χριστοδούλου Γεώργιος   
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2012 08:25
Η στοματική υγιεινή, όπως και στον άνθρωπο, είναι πολύ σημαντική για τα κατοικίδια ζώα. Παραμελημένα δόντια έχουν ως αποτέλεσμα την εναπόθεση χρωστικής και πέτρας και τη βακτηριαδιακή υπερανάπτυξη με αποτέλεσμα τη στοματική δυσοσμία και την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, στοματίτιδα, περιοδοντική νόσο ενώ είναι πιθανή και εκδήλωση συστηματικών προβλημάτων.
Όπως σε όλα τα προβλήματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έτσι, η κατάνάλωση καλής ποιότητας ξηράς τροφής,  λόγω της σκληρής της σύστασης, αποτρέπει την εναπόθεση πέτρας ενώ η περιοδική χρήση ειδικών οδοντιατρικών "λιχουδιών" (dental sticks) βοηθάνε λόγω του "μασαζ" που κάνουν στα ούλα, στην καλή τους υγιεινή.
Ακόμα υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για σκυλιά, η χρήση των οποίων, όταν ξεκινήσει απο μικρή ηλικία ώστε να εξοικειωθεί το σκυλάκι μας, εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγιεινής της στοματικής κοιλότητας.

Τέλος, ο κτηνίατρος ελέγχει κατά την κλινική εξέταση και την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας και συνιστά οδοντιατρικό καθαρισμό όταν είναι απαραίτητο.

Στο κτηνιατρείο μας, διαθέτουμε σύγχρονο οδοντιατρικό εξοπλισμό για την διενέγεια καθαρισμού ή άλλων οδοντιατρικών εργασιών, ανάλογα με την περίπτωση.