Γενική κτηνιατρική PDF Εκτύπωση E-mail

Η ανάληψη της φροντίδας ενός ζώου αποτελεί σημαντική ευθύνη. Κάθε υπεύθυνος ιδιοκτήτης πριν την απόκτηση του ζώου οφείλει να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά της ράτσας που επιθυμεί να αποκτήσει, τη διατροφή καθώς και για τις βασικές φροντίδες που απαιτούνται ώστε αυτό να διαβιεί σε ένα περιβάλλον ευζωίας.

Ειδικότερα, όσο αφορά στους εμβολιασμούς πρέπει να ακολουθείται το ακόλουθο εμβολιακό πρόγραμμα:

 

ΠΡΩΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ:Εμβόλιο ενός ή δύο στελεχών(παρβοεντερίτιδα ή και carre) μπορεί να γίνει απο την ηλικία των 30 ημερών,ενώ στις 40 -45 μέρες μπορούν να ξεκινήσουν τα τυπικά πολλαπλά εμβόλια

ΔΕΥΤΕΡΟΣ  : 3-4 εβδομάδες μετά τον πρώτο

ΤΡΙΤΟΣ :3-4 εβδομάδες μετά τον δεύτερο

Ακολουθεί αναμνηστικός ετήσιος εμβολιασμός. Το ίδιο ισχύει και για τη γάτα.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΛΥΣΣΑΣ: Το εμβόλιο της λύσσας μπορεί να γίνει από την ηλικία των 3 μηνών και οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί γίνονται ετησίως.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΛΕ'Ι'ΣΜΑΝΙΩΣΗΣ:Το εμβόλιο κατα της λε'ι'σμανίωσης μπορεί να γίνει απο την ηλικία των 6 μηνών,με απαρραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί ορολογικό τεστ για να επιβεβαιωθεί οτι το ζώο είναι απαλλαγμένο από τη νόσο.Εφόσον το τεστ είναι αρνητικό γίνονται 3 εμβολιασμοί ανα 20ήμερο και έπειτα αναμνηστικοί εμβολιασμοί ετησίως.Προσοχή:το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε διάστημα 3 εβδομάδων πριν ή μετά από  τον οποιονδήποτε άλλο εμβολιασμό

Ακολούθως, όσο αφορά στον ενδοαποπαρασιτισμό συστήνεται:

Αρχικά χορήγηση ανθελμινθικής πάστας από την 10η μέρα της ζωής τους και κάθε 10 μέρες ως και την 8η εβδομάδα.

Έπειτα από τον 3ο μήνα συστήνεται χορήγηση αντιπαρασιτικού χαπιού κάθε μήνα εως και την ηλικία των 6 μηνών οπότε και η χορήγηση του χαπιού συστήνεται κάθε τρίμηνο. ( το ίδιο ισχύει και για τη γάτα)

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι για την πρόληψη της διροφιλάριας (‘’σκουλήκι της καρδιάς’’) θα πρέπει να χορηγείται στο σκύλο το κατάλληλο χάπι κάθε μήνα.Εκτός από το χάπι η πρόληψη μπορεί να γίνει και με αντιπαρασιτική ένεση η οποία ξεκινά από τους 6 μήνες και η επανάληψή της γίνεται ετησίως.Είναι προτιμότερο η ένεση αυτή να γίνεται τους ανοιξιάτικους μήνες,πριν ξεκινήσει η έντονη δραστηριότητα των κουνουπιών τα οποία μεταδίδουν το παράσιτα

Πρόληψη μπορεί να γίνει και στη γάτα παρόλο που η κλινική εκδήλωση είναι σχετικά σπάνια.

 

 

Επιπρόσθετα, όσο αφορά στον εξωαποπαρασιτιμό συστήνεται:

Διπλός ψεκασμός του κουταβιού-γατιού κάθε 15 μέρες τον πρώτο μήνα της ζωής του με ειδικό σπρέϋ ώστε να απαλλαγεί από ψύλλους , ψείρες και τσιμπούρια.

Ακολούθως για την προστασία του από τα ανωτέρω παράσιτα προτείνεται  μηνιαία χορήγηση ειδικής αμπούλας με μορφή spot-on/ενστάλλαξης σε ένα σημείο του δέρματος. ( το ίδιο ισχύει και για τη γάτα)

Τέλος, για τον σκύλο συστήνεται χρήση ειδικού εντομοαπωθητικού κολλάρου δελταμεθρίνης  για την πρόληψη  νύγματος από σκνίπες –μεταδότες  του αιμοπαρασίτου Leishmania infantum το οποίο προκαλεί τη λεϊσμανίαση του σκύλου.

Το κολλάρο αυτό πρέπει να αλλάζει κάθε 4 μήνες.