Εγκολεασμός εντέρου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Χριστοδούλου Γεώργιος   
Παρασκευή, 06 Απρίλιος 2012 08:36
Ο εγκολεασμός του εντέρου είναι μια οξεία πάθηση που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Συνίσταται στην εισαγωγή τμήματος εντέρου εντός παρακείμενου τμήματος και συχνά συνδεέται με εντερίτιδες ή άλλες διαταραχές της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου, συστηματικά νοσήματα ενώ δεν είναι σπάνια η αδυναμία αναγνώρισης κάποιου πρωτογενούς αιτίου. Στα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίση στο ιατρείο μας, η δηλητηρίαση απο οργανοφωσφωρικά (φυτοφάρμακα, "φόλες") ήταν το αρχικό αίτιο.
Λόγω της αναδίπλωσης, το προσπίπτων τμήμα νεκρώνεται ταχύτατα με αποτέλεσμα την ταχύτατη εξέλιξη της νόσου, τη άρση της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου, την εκδήλωση περιτονίτιδας, της τοξίνωση και τελικά τον θάνατο του ζώου.
Κλινικά τα ζώα αρνούνται πλήρως τη λήψη τροφής και νερού, πιθανόν να εμφανίζουν σποραδικά αιμορραγική διάρροια και εμετούς και έχουν έντονο κοιλιακό πόνο.
Η θεραπεία είναι καθ'αυτή χειρουργική, ενώ απαιτείται η διόρθωση των ηλεκτρολύτικών διαταραχών και η τόνωση του ζώου με ορούς. Επίσης, χορηγούνται ευρέως φάσματος αντιβιοτικά και αναλγητικά.
Μετεγχειρητικά, και εφ'όσον δεν υπάρξει επιπλοκή, το ζώο ξεκινάει να πίνει νερό περίπου 12 ώρες μετά και να καταναλώνει ειδική τροφή για καταπονημένα ζώα περίπου 24 ώρες μετά.
Στο ιατρείο μας, τον τελευταίο χρόνο έχουμε αντιμετωπίσει 2 περιστατικά με επιτυχία.